Uprawa żyta – wszystko o wymaganiach
Choć wydawać by się mogło, że uprawa żyta to najprostszy do obróbki gatunek, to niestety nie jest to do końca prawda. Wielu rolników rok rocznie popełnia nieświadomie te same błędy, skarżąc się potem na mały urodzaj. Ważne jest jednak zwrócenie uwagi na kilka istotnych kwestii, które wspomogą wzrastanie plonów. Przede wszystkim gro osób uważa, że żyto nie wymaga specjalnie dobrych gleb i wysiewają zboża na tych najgorszych terenach. Jednak w efekcie na skutek złych etapów siewu oraz dalszej pielęgnacji okazuje się, że żyto nie rośnie, jak powinno. Choć jest to zboże, charakteryzujące się wysoką mrozoodpornością, czy odpornością na suszę, to mimo wszystko wymaga pielęgnacji. W pierwszym etapie uprawy koniecznie trzeba zadbać o zakwaszenie gleby, jednak nieprzekraczające pH4. Jest to zboże kwasolubne, ale jak widać do pewnej granicy.
Zbyt kwaśna gleba stwarza złe warunki dla zakorzenienia się rośliny oraz wpływa na niedobór cennych składników mineralnych. Dlatego też w wielu przypadkach niezbędne jest nawożenie, o którym się zazwyczaj zapomina. Bardzo ważną kwestią jest zaprawianie ziarna, które ogranicza rozwój chorób wynikających ze zbyt długiego zalegania warstwy śniegu. Poza tym sam siew żyta nie powinien odbywać się zbyt późno, co niestety często jest praktykowane. A to skutkuje zmniejszeniem plonów, nawet o czterdzieści procent. Podczas uprawy żyta wymagane jest również zastosowanie ochrony chemicznej. Herbicydy mają za zadanie uchronienie plonów przed atakiem chorób. Podobnie jak ważne jest wdrażanie antywylegaczy.